Royal Bank of Scotland, ooit één van de belagers van ABN Amro, vertrekt vrijwel geheel uit Nederland. Maar ook andere banken zitten in de krimpmodus.

De reorganisatie die Royal Bank of Scotland (RBS) dinsdag aankondigde in Nederland, is de zoveelste in korte tijd in de financiële sector. Er komen de komende jaren duizenden banen te vervallen in de branche, die toch al zwaar getroffen werd door de aaneenschakeling van crises van de laatste jaren.

Doordat RBS zich vrijwel terugtrekt uit de Nederlandse markt, verliezen minstens zeshonderd mensen hun baan. Het gaat volgens de vakbonden vooral om werknemers die door de overname van de zakelijke tak van ABN AMRO in 2007 in dienst van de Britse bank zijn gekomen.

Topman Jan de Ruiter zei dat de banen bij de Nederlandse tak de komende 18 tot 26 maanden zullen verdwijnen. Hij benadrukte dat RBS Nederland niet helemaal zal verlaten, en onder meer op het vlak van risicomanagement en valutahandel actief blijft. Verder blijven er enkele bankiers aanwezig om de relatie met klanten te onderhouden.

Volgens CNV Dienstenbond schaalt RBS de activiteiten in Nederland terug tot een minimaal niveau. Daardoor zouden er in 2018 nog slechts tien tot vijftien banen bij de Nederlandse tak overblijven. Een concreet aantal gaf De Ruijter desgevraagd echter niet.

Nederlandse banken: minder kantoren, meer online

De grote Nederlandse banken zijn stuk voor stuk bezig hun organisatie verder af te slanken. Dat heeft ermee te maken dat steeds meer mensen hun bankzaken online regelen. Daardoor kunnen veel kantoorfuncties komen te vervallen.

ING was eind november de laatste bank die een grote herstructurering aankondigde. Daar verdwijnen de komende jaren ongeveer 1700 van de in totaal 16.000 Nederlandse banen. De ingreep volgt op eerdere reorganisaties waarbij al duizenden arbeidsplaatsen verloren gingen.

Kort voor ING kondigde ook ABN AMRO aan dat tot en met 2018 tussen de 650 en 1000 banen komen te vervallen. De staatsbank, die door topman Gerrit Zalm wordt voorbereid op een terugkeer naar de beurs, sluit ongeveer een derde van zijn driehonderd kantoren.

Ook Rabobank schrapt kantoorbanen

Rabobank liet in april weten dat het ruim 1200 banen schrapt op het hoofdkantoor in Utrecht. Eerder was al aangekondigd dat de bank in totaal 8000 arbeidsplaatsen wil wegbezuinigen bij zijn lokale kantoren.

Verzekeraars ontkomen evenmin aan de voortsnellende digitalisering. Bovendien voedt de lage rente de noodzaak om kosten te blijven besparen. Achmea kondigde eind 2013 een reorganisatie aan die 4000 mensen hun baan kost.

Aegon en Nationale-Nederlanden (NN) snoeiden al eerder in hun personeelsbestand. Datzelfde geldt voor het inmiddels genationaliseerde en opgesplitste SNS Reaal.

Lees ook

Mobiel betalen: wat is het, waar kun je het en waarom zou je het willen?

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl